Renoveringsobjekt blev drömprojekt
Kan man byta en lägenhet mot ett hus? Visst låter det lite galet – men för Sanna och Mattias blev det drömmen efter en lång period av husletande. ”Sanna heter jag och bor här i vår 40-tals villa med min familj. 2011 köpte vi detta hus och har med åren gjort om det till vårt. Förutom renovering så är inredning, bakning, håruppsättningar på dottern ett stort intresse och jag älskar att dela med mig. Hoppas du hittar något som kan inspirera dig!”
Efter att ha läst dessa trevliga rader på Instagramkontot @radmansgatan21 ihop med inspirerande bilder från Sannas drömträdgård, satte vi oss i bilen för att ta en titt och bli inspirerade på plats. En liten trädgård med lite av allt. Så vackert!
Allt har nog en mening
Hur blir man med hus? Att köpa hus är en stor dröm och ett väldigt stort steg för de flesta. Sanna och Mattias bodde i lägenhet när de fick sonen Måns och tanken på hus kom naturligt. Efter en mängd
husvisningar och skenande budgivningar gav de nästan upp hoppet. Som ett sista försök la Sanna ut en annons på Blocket med frågan: Vill någon sälja sitt hus och ta över vår hyresrätt? En dag ringde det och sen gick allt så otroligt fort.
– Allt har nog en mening och ibland tänker jag att alla de missade budgivningar blev en del i resan, för att det var meningen att detta skulle bli vårt hus, säger Sanna och ser lycklig ut. Att huset var ett renoveringsobjekt var inget hinder, tvärtom. Mattias, som är snickare, kände direkt att det var ett drömprojekt och få möjligheten att sätta sig egen prägel på huset.
– Min man och jag är ett enormt bra team, berättar Sanna. Jag har jättemycket idéer och har en bra magkänsla för vad som funkar, och Mattias är händig och kan fixa och bygga det mesta. Det blir som ett gemensamt intresse, fast från två olika perspektiv.
Den första tiden i huset gick åt att renovera invändigt. Köketvar på tok för litet och de behövde fler rum – för strax kom även Ella till familjen. Någon vägg fick rivas, någon fick byggas upp och ett större badrum behövdes. När väl det viktiga var på plats kände paret ändå att huset var i minsta laget och byggde till ett vardagsrum på 33 m2.
– Vi byggde det i markplan, som ett etage från huvudbyggnaden och de olika nivåerna blir så himla trevliga i kontrast till varandra, berättar Sanna.
Och det var där – i soffan i det nya vardagsrummet med de stora fönsterpartierna som trädgårds-drömmen började växa fram.
En ny trädgård växer fram
Tomten till Rådmansgatan 21 är bara 700 m2 stor. Huset är byggt 1947 och ligger i ett gammalt och uppvuxet område. I ytterkanten av trädgården stod en lekstuga som inte längre användes. Från soffhörnan drömde Sanna om att placera ett växthus på den platsen.
– Möjligheterna att få plats med ett uterum fanns inte på vår lilla tomt, och jag hade hela tiden tänkt att jag ville ha en fin plats att sitta i. Istället blev det ett växthus på 7,3 m2 – närmare bestämt ett
Maxi 3 från Willab Garden. Växthuset designade Sanna själv via hemsidans växthusguide, och även om valen var många kände hon direkt att hon enkelt kunde välja det hon ville ha.
– När jag såg modellen Maxi 3 och att man kunde ha förhöjd takhöjd och säkerhetsglas klickade det direkt. Takhöjden kändes extra viktig då jag hela tiden tänkt att vi skulle kunna umgås och sitta där inne. Vi valde att placera växthuset på en trall som vi byggt upp, och vi valde svarta profiler med svarta lister. Det känns verkligen som om vi byggt ett litet energirum mitt i trädgården, säger Sanna och ser nöjd ut.
– Jag är här varje dag. Ibland blir det frukost, en kopp kaffe på eftermiddagen är ett måste. Regnar det sitter jag här inne och myser med en bok, kommer det en väninna sitter vi gärna här och pratar lite. Det känns som om det blivit en livsstilsgrej istället för att bara vara ett hus man odlar i.
Med växthuset på plats kom lusten att börja odla. Ytan vid sidan av växthuset blev perfekt för att anlägga en separat plats med odlingsbänkar. Ytan justerades till och fylldes upp med grus och
markduk. Ytterramen grävdes ner en bit med markstenar under och sedan fylldes gångytan upp med singel. Odlingsbäddar i olika nivåer blandades med betongrör i olika höjder och bredder för
att skapa variation. Begränsade ytor för olika kryddor, jordgubbar och växter gör skötseln lätt och anpassad för respektive gröda. Och självklart en låda för favoritdahliorna.
– Jag trodde aldrig det skulle vara så tillfredsställande att gå ut och plocka grönsaker och blommor i min egen trädgård, säger Sanna.
– Cementrören köpte jag av en bonde via köp & sälj på Facebook. Vi kapade till dem i lite olika höjder med en vinkelslip och efter en tvätt med högtryckstvätten placerade jag bara lite stora stenar i botten och fyllde sedan upp med jord. Allt jag planterade har mått väldigt bra.
Vackra äppelträd med mycket frukt
När Sanna och hennes man köpte huset bestod tomten av nio stora äppelträd. För att kunna göra tillbyggnaden på huset och göra en uteplats tog de bort fem av träden.
– Visst tog det emot att såga ner friska träd, men vi sparade de vackraste och man kan lugnt säga att vi har frukt om hösten. Äpplen används med förtjusning i köket och höstens pyssel och bak resulterar bland annat i äppelpajer, must, mos, kräm, godisremmar och äpplekakor. Ändå blir det mängder över.
– Vissa år mäktar vi inte med att ta hand om alla äpplen själv så vi tar med korgar och lådor av frukt till skolan, dagis och ställer ut på gatan framför huset – så att alla kan få ta om de vill.
Spabad omfamnat av lummighet
Odlingslusten fortsatte med att anlägga en rabattkant i samma stil runt en del av uteplatsen. Paret utgick från samma princip med plattor under brädorna, men ingen markduk utan bara mer
och näringsrik jord, och rabatten kunde sedan fyllas med en klematis, pioner, jättevallmo i ljusrosa färg, lite små gröna växter, dahlior och på ena sidan blir det en vägg av rosor.
– Den lite stela kanten på altanen blev liksom inramad och gav en helt annan känsla, lite mjukare på ett fint sätt, berättar Sanna. Innanför rabatten har vi vårt nedsänkta spabad och det är en fröjd att ligga där och titta ut mot de vackra blommorna och ha den där härliga känslan av tak som träden ger.
Familjen hade till en början ett uppblåsbart spabad uppe på trallen, men drömmen om ett ”riktigt” spabad fanns och trots en hel del extraarbete med att öppna upp trall och markbereda för ett riktigt spabad så känner paret att det var helt rätt investering.
– Eftersom vi haft ett uppblåsbart bad först och som använts väldigt flitigt så visste vi ju att det verkligen skulle komma till nytta och stor användning.
Belysning som ger det lilla extra
Sannas röda tråd för uteplatsen har hela tiden varit att skapa en plats där familjen kan umgås med många, men även bara hemmamys i lugn och ro.
– Det ska finnas flera ställen att sitta på – både i skugga och sol. Och så ska det kännas ombonat, mysigt och det ska vara där man vill vara på sommaren – från morgon till sent på kvällen.
För att ge umgänget och stämningen det lilla extra har Sanna mixat belysning på ett effektfullt sätt och blandat solcellsdrivna bollar i träd och uppe vid växthuset. Ovanför spabadet sitter en lite mindre el-ljusslinga och skapar en känsla av stjärnhimmel.
– Tvärs över uteplatsen har jag satt en lite mer robust slinga med stora glödlampor. Mixen känns helt perfekt för en härlig sommarkväll. Över matplatsen har hon placerat en ställning över bordet som
fästs i själva bordet. Ställningen har ett galler i mitten för att man ska kunna fästa upp saker och här har Sanna varvat en ljusslinga med murgröna.
Framtidsplaner i trädgården
Nästa projekt på Sannas lista är att bygga en bänk runt trädet vid växthuset. Ursprungstankarna kommer från dottern Ella som drömmer om ett eget sagoträd. Den idén tänker Sanna kombinera
med sin filosofi om att kunna sitta på många olika platser i trädgården. Så Sanna skissar fram en ritning och sambon bygger – i vanlig ordning.
Är ni sugna på att se resultatet – följ Sannas Instagramkonto på @radmansgatan21.
Läs mer om växthuset här: Maxi 3 växthus