Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Övervintra växter i växthuset - tips & råd

Många av växterna i växthuset, som till exempel olivträd, behöver övervintras. Även om en del av dem tål lite frost, så klarar de inte tio eller tjugo minus.

Övervintra växterna i växthuset
Hur man övervintrar växterna i växthuset

Att hålla plusgrader i hela växthuset är som att elda för kråkorna. Har du riktigt litet växthus kan du täcka hela insidan med tjockare bubbelplast som isolerar. Till lite större växthus är det mycket smartare att köpa, eller bygga ett eget, övervintringstält med bubbelplast.

Oavsett hur du gör så rekommenderar jag att man även isolerar underifrån. Enklaste sättet är att lägga ut cellplastskivor på golvet. En termostartstyrd fläkt tillför både värme och ger luftcirkulation. Tack vare termostaten så går fläkten bara när den behövs och det blir en jämn temperatur i det lilla övervintringstältet, det mår växterna bra utav.

Ett övervintringstält kan också användas inuti ett uterum, ett förråd eller i ett garage. Belysning kan också behövas. Inga växter trivs i helt mörka omgivningar. Blir växthuset översnöat försvinner också en del av ljuset. Om du sätter tältet i ett utrymme som är utan fönster så behöver du komplettera med växtbelysning.

Det finns flera olika typer av belysningar att välja mellan, allt från lysrör till lågenergilampor eller strömsnåla ledbelysningar – se dock till att de ger ett brett ljusspektrum och är så kallade växtbelysningar.

Även om växterna går i dvala under övervintringen, så behöver de ändå lite vatten. I de flesta fall brukar det vara bäst att duschvattna eller spreja hela växten och undvika att vattna direkt på själva jordklumpen.

Vissa växttyper kan också må bra av lite näring under vintermånaderna. Vad som är bäst för olika växter hittar du information om i olika trädgårdsforum på nätet.

5 övervintringstips för växterna!

  1. Begränsa utrymmet du ska värma upp, genom att t.ex. använda ett övervintringsrum, eller klä in en del utav växthuset med bubbelplast, detta för att inte ha för stort utrymme att värma upp.
  2. Ställ alltid in en värmefläkt och låt fläkten gå hela tiden och dra runt luften i utrymmet. Se till att värmefläkten har en inbyggd termostat som slår av och till värmen, så utrymmet håller önskad temperatur. Har du ingen fläkt som ständigt drar runt luften inne i utrymmet, är det lätt att växterna möglar, sjukdomar bildas och sprids.
  3. Lägg frigolit på golvet i ditt övervintringsrum, eller det ”rum” du gjort i växthuset av bubbelplast, så isolerar man från kylan från marken.
  4. Medelhavsväxter, såsom citrus, oliv, lager och rosmarin mår bäst av att övervintra på en ljus plats med mellan 3-10 grader, vattna med försiktighet så de inte torkar ut. ”En bra regel är att ju högre temperatur det är där växterna står, desto mer ljus och vatten behövs”.
  5. Var försiktig med att plocka fram dina växter för tidigt i vårsolen. Är temperaturen tillräcklig för att växterna ska komma ut, se då hellre till att placera dem på en skuggig plats eller skydda med fiberduk, innan de har vant sig vid solen. Det är annars lätt att man bränner sina växter.

 

Värme och isolering

Med uppvärmning i ditt växthus förlänger du odlingssäsongen med flera månader. Vi har olika typer av värmefläktar, isolerplast, övervintringsrum och krukskydd. En värmefläkt med termostat eller värmefläkt med separat termostat hjälper dig att ha koll på temperaturen och undvika vårens förrädiska nattfrost och hjälper dig övervintra t.ex. medelhavsväxter. En separat termostat kan placeras en bra bit från värmefläkten, vilket ger säkrare temperaturstyrning.

Se mer om övervintring här: Värme och isolering

Traditionella växthus
Rebecca Strömblad - Växthussäljare och bloggare


Inspiration växthus

Läs inspirerande artiklar om växthus och odling, lyssna på trädgårdspodd och mycket mer!


Att välja växthus

Här har vi samlat tips & bra att tänka på för dig som ska köpa växthus!