Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Här samsas odling och umgänge

Linnea från Ängelholm jobbar som landskapsprojektör och ägnar dagarna åt att hjälpa andra att förverkliga sin trädgårdsdröm. För sex år sedan ritade och byggde hon och hennes man Pierre sitt drömhus utanför Ängelholm. Målarfärgen hann knappt torka förrän det var dags för nästa projekt, kanske det bästa: trädgården!

Mitt i Linneas föräldrars skog finns en liten åkerbit som Linnea alltid tyckt om.
– Kan du inte stycka av en lite lagom tomt där? frågade jag pappa och resultatet blev över 3000m² tomt, skrattar Linnea. Det var faktiskt lite väl stor yta, men samtidigt är det upp till bevis för mig nu, att verkligen få skapa något av detta.

Den plats som tidigare var en åker med några träd i kanten och en lång, vacker stengärdsgård är nu hemmet för Linnea och Pierres familj: Hilma, Astrid och Hjalmar, och hunden Siri och katten Saga. Husets stomme byggdes med hjälp av vänner och hantverkare, men resten gjorde Linnea och Pierre själv. Startskottet för trädgården blev att plantera fruktträd och att försöka dela upp trädgården för att dämpa känslan av tomtens generösa storlek. Viktiga tankar i planeringen var: en stor altan, önskan om ett växthus och att bygga en pool. Gemensamt för alla delar – det måste ligga samlat, så nära huset det går.
– Närheten till huset ser jag som en viktig faktor när jag börjar skissa, säger Linnea. Att kunna gå ut och in med fikat, hämta saker och binda ihop känslan i allt. Och så vill jag kunna ha koll på var barnen är, att man direkt blickar ut och ser var de leker. Jag har också sett en del tomter där växthuset ligger lite avsides på tomten och min erfarenhet är att det då används lite mindre än vad vi tänkt oss.

Växthus Mur Plus 5.
Gavel på växthus med dubbeldörr.

Den där växthusdrömmen

Bröllop stod också på planeringen, men när Covid tog greppet över världen tänkte paret om. Att boka en bröllopslokal blev svårt och istället bestämde de sig för att ha bröllopet hemma. Paret letade upp ett eventtält av större och lite elegantare modell, catering bokades och själva vigseln skulle hållas i kyrkan i Tåssjö, strax bredvid vackra Rössjön. Pricken över i:et skulle bli att få till den där växthusdrömmen. Valet föll på ett rött växthus – Maxi Mur Plus 5 med en generös storlek på 31,5m², och starten med att gjuta en stor platta ute på tomten gick fort. Linneas dröm om att skapa något annorlunda som skulle sticka ut gjorde att muren kom att bli en viktig pusselbit i projektet. Hemma på föräldrarnas gård fanns en gammal stenmur gjord av sprängstenar och just den känslan skulle få sätta sin prägel på växthuset. Pierre murade först upp en 43 cm hög mur av lecablock och sedan började utmaningen att fästa upp sprängsten med stora spikar in i blocken.

Växthuset är lackerat i rött och är 31,5 m² stort.
Växthuset i rött på mur av betong och natursten.

För att kunna skapa en putsyta runt stenarna fäste de upp hönsnät och en slags frihandsarmering av stängelstråd virat upp och ner runt de stora stenarna. Allt för att sedan kunna få den gråfärgade putsen att fästa och stanna kvar runt stenarna.
– Det där blev nästan mer än vi mäktade med om jag ska vara helt ärlig, minns Linnea. Pierre höll på varje kväll före bröllopet och det tog så mycket mer tid än vi hade kunnat föreställa oss. Tanken var att fortsätta med samma utseende på insidan, men med erfarenheten insåg vi att en slätputsad kant blev alldeles tillräckligt. Envisheten vann och muren blev klar i tid till bröllopet. Under festen blev växthuset somett mingelrum där gästerna dröjde sig kvar för att få en pratstund, ett rofyllt rum där de kunde passa på att skriva små hälsningar i brudparets gästbok.
– Storleken på växthuset är verkligen perfekt för oss, berättar Linnea. Vi har hela tiden sagt att vi vill kunna få plats med ett långbord som en rejäl matplats och det var viktigt att vi kunde ha en odlingsdel och en mysdel med fåtöljer.

Inne i växthuset har odlandet av frukt blivit en ny passion och persika, nektarin och aprikos har redan gett en stor mängd frukt. En vinranka har precis fått sin plats och framtidsutsikterna ser goda ut för den, även om den tar god tid på sig. I odlingsdelen har vi en odlingsbädd där tomater och gurka samsas om platsen längs väggen och upp i taket. Rikligt med solmogna tomater och ny skördad gurka är en del av växthusdrömmen. Eftersom de står skyddade från vinden och med isolertak som skyddar från solens varmaste stålar så trivs dem utmärkt här inne. Vi placerade även en såbädd i odlingsdelen och den fungerar bra för att komma igång tidigt på våren med odling såsom plocksallad och kryddor. Även långt in på hösten går det bra att fortsätta så, då det finns många tåliga frösorter.

Växthuset har dubbeldörr på långsida samt gavel.
Långsida på växthus med dubbeldörrar.

Trädgården ska användas året om

Ytorna i trädgården är ett ständigt pågående projekt och formen växer fram.
– På sista tiden har jag ägnat mig åt att dela in ”rummen” med en del bokhäck och en del med avenbokhäck beroende på var de står. Min idé har varit att ha avenbok runt poolen för att slippa få löven i poolen på våren. När den släpper sina fina löv på hösten räfsar jag upp dem och får undan dem innan vintern kommer.
– Mitt mål är att trädgården ska användas året om. Visst är sommaren magisk med pool och blommor, men hur härlig är inte vintern med pyssel, kransar och granris? Vi ställer alltid en gran i växthuset vid advent som barnen får klä precis hur de vill och det är härligt att sätta sig i växthuset med en god, varm soppa en kylig och fin dag. När man väl kommit ut blir man så pigg och får ny styrka ute i naturen. Är det dåligt väder kan man ändå vara ute och pyssla i växthuset fast med det där skyddet mot blåst och regn. Vi älskar verkligen att vara här.

Att gå runt i Linnea och Pierres trädgård eller att följa dem på Instagram är en fröjd oavsett tidpunkt på året.

Två glada flickor springer framför sitt växthus.

Är ni sugna på att följa Linnea och Pierres trädsgårdsdröm så finns de på instagram med kontot @frugront.